Psykisk hälsa och ohälsa

PTSD 3

Plötsligt så hände något som gjorde att allt återvände med en kraft jag inte kunde hantera. Känslan av att sparkas ner igen var kvävande. Ett av problemet var att jag satt en sådan tillit till några personer som hade vetskapen om vad som hänt tidigare. Jag tänkte att de förstod något som faktiskt är väldigt komplicerat att förstå. Kunskapen om PTSD var uppenbart väldigt bristfällig när det hände mig och jag hoppas att den blivit bättre.

I samband med att jag blev sjukskriven för PTSD minns jag att jag satt och tittade på tv och såg flyktingar som skickades tillbaka till områden vi bedömde var riskfria. Plötsligt kunde jag intuitivt förstå vad de kände när vi skickade tillbaka dem till en situation de förstod, men vi inte förstod något om. Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag skulle låta alla stanna om jag jobbade på migrationsverket – precis som de förklarade jag något för några som inte kunde greppa dimensionen av händelsen och dess konsekvens.

Kanske just den upplevelsen framför tv, den starka igenkänningsfaktorn, hjälpte mig mer än någon annan – den tog ifrån mig all rätt att döma de som inte förstod för jag hade inte heller förstått innan fast jag trodde jag gjorde det. Ibland måste vi människor fysiskt får erfara vår egen sårbarhet, rädsla, skräck och utsatthet för att kunna förstå någon annans.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *