Psykisk hälsa och ohälsa

PTSD 4

Från PTSD behöver jag lyftas ur. Jag kan inte återhämta mig på samma sätt som var möjligt med utmattning, stress, depression och ångest. Periodvis är det lugnt, ibland har jag till och med upplevt hur det helt försvunnit, men bara en liten sak kan trigga en serie av irrationella reaktioner.

PTSD har påverkat min förmåga att läsa och koncentrera mig, rubbat min naturliga andning och försvagat mitt minne. Det går inte många nätter mellan starka, konkreta drömmar som berör människorna och händelserna i anslutning till det som hände. De här bilderna hjälper mig varje gång att gå från tanke till känsla. De ger mig ett sammanhang och ett hopp.

Idag vet jag vad hot som inte tas på allvar av den som drabbas kan göra. En bagatell, tyckte jag. Ärligt talade tyckte jag nog att jag i stunden hanterade det bra och rationellt. Vad jag inte visste då, och fortfarande inte förstår, är varför kroppen hanterar det så irrationellt. Situationen jag hamnade i var ett skolexempel på händelse där PTSD kan uppstå. Alla hade inte påverkats för vi reagerar olika som människor, men jag drabbades. Det intressanta är att summan av allt utåt sätt är förlust, men den förlusten har gett mig något jag aldrig kunnat få utan händelsen. Innan händelsen kunde jag döma andra, efter händelsen kan jag inte det. Något hände. En insikt om att själv ha vandrat i ett kunskapljus som i verkligheten var ett kompakt mörker. Efter 2016 har mitt liv blivit så mycket mer förvirrat, men jag är inte säker på att den förvirringen i grunden är fel. Kanske är den förvirringen i själva verket sanningen.

Betraktandet av bilderna läker och uppenbarar något ord inte förmår.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *