Ordet i bilden,  Psykisk hälsa och ohälsa

Frivillighet eller tvång

Häromdagen lyssnade jag på ”Min sanning” med Magda Gad. Hon berättade hur när hon noga övervägde resan till eboladrabbade områden. Hon VALDE att åka och hon påpekade att det hade varit fel om någon nyhetskanal skulle tvinga sina reportrar in i utsatta områden – det måste ske frivilligt. 

I dag finns människor som ska tvingas att vaccinera sig. Det är inte bara emot våra mänskliga rättigheter utan helt kontraproduktivt. Vad man då skapar är panik. Om man inte tar vaccinet finns det en anledning. Man är helt enkelt rädd för det. Alla som vaccinerar sig är otroligt modiga eftersom vaccinet är så obeprövat. Andra behöver få tid på sig att lita på vaccinet. Vaccinfrivilligheten möjliggör det. Att utestänga redan rädda individer från samhällsfunktioner kommer snarare att skapa mer panik och även känslan av att det faktiskt är något farligt man får i sig.

Under många år har jag levt med panik/ posttraumatiskt stressyndrom. Det har förlamat och fångat mig som om jag sitter i ett fängelse. Hur mycket jag än använt affirmationer, bibelord, positivt tänkande, djupandning etc etc. så har inget av det hjälpt. Att tvinga fram injektioner kommer att få konsekvenser vi inte förutsätt. Personligen skakar jag i mitt inre när jag tänker på att någon människa ska behöva känna bara lite av vad jag upplevt sedan 2016. Idag mår jag bättre. Min hjälp lyftes mirakulöst av mig. Ärligt talat har jag ingen aning om vad som hände den dagen då det hände. Däremot kan upplevelsen av panik slå emot mig som en kraftfull elektrisk stöt varje gång jag tänker på det eller kommer i beröring av tvång. 

Fördelarna och säkerheten med vaccinet är det som ska övertyga.

Frihet är en del av kärlekens djupa väsen. Min önskan är att forskare, med olika uppfattningar i vaccinfrågan, inte strider mot varandra utan hjälps åt att utveckla olika typer av vaccin. Forskare kommer att behöva människor som inte tagit det här vaccinet för att testa andra typer av vaccin inom en snar framtid. Vi behöver verkligen både de som vaccinerat sig och de som inte gjort det för att utvärdera. 

Genom det jag hört av båda sidor så finns bara en önskan – att det ska gå väl med vår gemensamma värld. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.