Ordet i bilden,  Psykisk hälsa och ohälsa

Ett steg i taget

I vår stressade tid uppmanas vi om och om igen att ”vara i nuet”. På olika sätt benämner vi det och med olika metoder försöker vi nå det här attraktiva varandet. Att vara i nuet är även att inte oroa sig för det som kan komma. Som människor ställs vi för en helt omöjlig ekvation. Att bedöma vägen framåt, men bara ha just stunden. Det är verkligheten. 

Eftersom vi människor kan reflektera och den egenskapen växer till med ålder så ökar förmågan även till oro. Oro är mänskligt. Oro stjäl vila och glädje från oss. Oro kan vara det vi gjort eller det som kan hända. Oro är både ångest och panik. Oro är också avsaknad av tillit. 

Det är lätt att säga ”det kommer att ordna sig”, men det är svårt att genomleva tider då det inte ser ut att finnas någon väg ut ur ett elände. Att vara tillfreds är det ultimata tillståndet, men hur når vi dit? Är det ens möjligt så som världen ser ut idag? 

Oron griper ofta tag i mig. Som klor som borrar sig djupt in och förvränger allt. Personligen vet jag att i mig själv kan jag inte klara av att hantera den och mitt svar är ”fäst dina ögon på Jesus”. Han säger ”oroa dig inte” utifrån perspektivet att Gud är i fullständig kontroll och att den Gud som är i fullständig kontroll är kärleken materialiserad genom Jesus. Han stillar stormar, lägger händerna på sjuka och de blir friska, talar liv till de utstötta, ger och ger och ger för att tillslut ge sitt eget liv för att vi ska få leva utan oro. 

”Ett steg i taget, Lotta … mitt ord är ljus på din stig…” Hans ord skingrar oron. Jag har ingen metod eller makt att skingra den, allt jag kan göra är att välja att lita på att det Han säger och lovar är sant. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.